fredag 8 november 2019

”Staden” av Camilla Sten


Viveca Stens dotter har skrivit en skräckrysardeckare som onekligen ger kalla kårar. Den handlar om den lilla gruvstaden Silvertjärn, ett litet samhälle i mellersta Norrland vars befolkning försvann över en natt 1959. Märkligt? Minst sagt! Men vad var det egentligen som hände?

Ingen har kunnat ge något svar på gåtan, men Alice, en ung filmskapare i 30-årsåldern, har satt ihop ett litet filmteam på fem personer, som åker till den gudsförgätna hålan i skogen där tiden stått stilla i 60 år… Hennes dröm sedan barnsben har nämligen varit att gräva i mysteriet och helst göra en film om det, eftersom hennes mormor kom från staden men lämnade den, innan det oförklarliga hände. Teorierna har varit många – allt från någon olycka såsom en gasläcka, ett massjälvmord, eller -flytt,
-psykos, väckelserörelse… men vart tog de vägen? Över niohundra personer gick upp i rök, men ingen vet vart eller varför.

Fem dagar tänker sig Alice att de behöver för att skaffa underlag till sponsorer för att kunna göra en dokumentärfilm, men trots att hon lekt och levt med tanken nästan hela sitt liv är hon ändå oförberedd på hur ofantligt kusligt det är att till slut vara på plats i den avlägsna orten, långt från annan bebyggelse och kommunikationer. I husen ser allting ut som om människorna lämnat allt i all hast för att snart komma tillbaka, samtidigt som allt är extremt förfallet och överväxt. En kuslig känsla infinner sig, alla känner av obehaget, och ovanpå allt börjar de höra underliga ljud, se oförklarliga saker och drabbas av märkliga olyckor. Men kommer de svaret närmare?

Parallellt med de ledtrådar som Alice och hennes team hittar till vad som kan ha hänt, får vi som läsare också ta del av hennes mormorsmors upplevelser kring hur hela samhället förändrades när gruvan lades ner och bygden avfolkades, men också brev från mormoderns lillasyster, skrivna under samma tid. Och sammantaget håller detta läsaren i sitt grepp ordentligt, med den suggestiva miljöskildringen och stämningen som hela tiden är tät och tryckande, och vi leds om och om igen åt fel håll, precis som det allt mer uppskrämda filmteamet, kring vad det är som händer - nu - och varför. Men också kring vad det egentligen var som hände – då. En riktigt spännande bladvändare!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar