lördag 28 november 2020

”Marvatten” av Ann Rosman.

Så äntligen har hennes sjunde kriminalroman kommit, efterlängtad av många efter en uppskjuten utgivning. Hennes böcker utspelar sig alltid i och kring Marstrand på västkusten, har alltid någon form av maritimt tema, och har dessutom alltid en historisk parallellberättelse inbakad som på ett eller annat vis knyter an till ett brott i nutid, som kriminalkommissarie Karin Adler direkt eller indirekt blir inkopplad på. Så även denna gång, trots att hon egentligen är föräldraledig med sin lille Sebastian. Istället blir hon indragen i en märklig härva via sina grannar på Marstrand, som är deras goda vänner!

För de visar sig – ovetandes - ha kopplingar till en olycka som sker på ett lastfartyg utanför Göteborg – en matros blir krossad under en last som lossat och vält över honom. Båtens kapten visar sig dessutom vara Karins ex! Men han har en obehaglig känsla av att det kanske inte var en arbetsplatsolycka och därför börjar Karins kolleger utreda detta närmare. Och magkänslan visar sig förstås vara rätt.

Parallellt får vi följa den unga pigan Johanna som får anställning hos den välbärgade guldsmedsfamiljen på Marstrand, och hennes brokiga, krokiga liv och öde som så småningom gör henne till frun i huset och fembarnsmor. Men livet blir sannerligen ingen dans på rosor för det… hon tvingas göra något fullständigt oåterkalleligt, som kom att påverka väldigt många Marstrandsbor, den där ödesdigra höstnatten 1867. Hur kunde det bli så? Och hur kunde det gå så illa? Hon ändrade historiens gång på ett sätt hon aldrig kunnat ana, och spår av detta hittar Karins granne och vän i sin källare! Tänk så det kan bli!

Historien bygger som vanligt på väldokumenterade historiska fakta som Rosman bygger sin roman kring, och det är som vanligt en fröjd att läsa och lära av den Rosmanska spänningen!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar