onsdag 25 november 2020

”Vattendansaren” av Ta-Nehisi Coates

Efter att ha följt och skrivit om Barack Obamas åtta år som president, så har författaren nu skrivit sin första roman, en historia om frigörelse från Söderns slaveri men med ganska stora inslag av magisk realism. Boken har blivit uppmärksammad och hyllad men personligen finner jag den en smula omständlig och otydlig trots att jag kunde uppskatta mycket i historien.

Och det är historien om Hiram vi får följa. Den utspelar sig framför allt i Virginia strax före inbördeskriget, när slavägarna blir allt fattigare och grymmare. Hiram har vuxit upp utan sin mor som såldes vidare, på plantagen som ägs av hans vite far. Tack vare släktskapet och sitt fotografiska minne åtnjuter han en lite speciell ställning på plantagen, men när ändå i många år drömmen om att lämna det korrupta överklasslivet i kombination med sin egen fattigdom långt bakom sig. Han tror sig kunna fly med sin älskade, men ingenting går som han trodde. Istället blir han värvad till det underjordiska kriget gentemot slavägarna, framför allt för att det spridit sig att han äger en mycket speciell förmåga, ”konduktion”, genom vilket han kan förflytta sig själv och andra över stora avstånd. Dock måste han lära sig att behärska denna magiska kraft för att den underjordiska järnvägens nätverk av gömställen och agenter ska kunna ha optimal nytta av honom för att kunna befria fler slavar till friheten i norr.

För egen del fortsätter han dock att drömma om att befria sina närmaste kära, för hans egen frihet är ingenting värd så länge de är kvar. Men hur ska han lyckas övertyga dem om en omöjlig flykt?

Det är en sinnrik och poetiskt skriven berättelse i ett ganska långsamt tempo, men jag är lite kluven kring de magiska elementen som på något sätt känns som att de förringar allvaret i det historiska skeendet. Trots det (eller tack vare?) kanske allt det magiska gestaltar de drömmar och det hopp som många närde, trots att utsikterna för frihet inte var särskilt stora för de allra flesta. En nog så intressant och tänkvärd skildring av ett mörkt stycke historia är det likväl.

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar