onsdag 4 november 2020

”Mordet på en sjöjungfru” av Thomas Rydahl och A.J. Kazinski

Vilken originell läsupplevelse! Och för den står tre danska författare, som jag tidigare läst och uppskattat mycket. Och ja – tre – för Kazinski är pseudonym för herrarna Klarlund och Weinreich. Och de har valt den gode sagoberättaren H C Andersen till sin huvudkaraktär! Året är 1834, skådeplatsen Köpenhamn, och det är ett antal mord i fokus, som Hans Christian – ja! - blir oskyldigt misstänkt för, och därför tvingas försöka finna den verklige mördaren. Och detta är Rydahl & Kazinskis förklaring till varför Andersen inte skrev dagbok just denna höst, vilket han tydligen ska ha gjort under hela resten av sitt vuxna liv. Och med tanke på vilket drama de försätter sin Andersen i, så förstår man ju att här inte kan ha funnits tid och plats för något dagboksskrivande!

Inledningsvis möter vi i alla fall den unge, utfattige och hittills misslyckade författaren Hans Christian, som efter ett besök hos den prostituerade Anna – dock bara för att studera och klippa hennes vackra siluett i papper – blir en jagad man. Man hittar nämligen den unga Annas kropp i kanalen, misshandlad på ett mycket makabert sätt. Och han är den som senast setts besöka Anna. Dock lyckas han övertyga Annas syster Molly om sin oskuld och tillsammans gör de allt för att hindra Hans Christian från avrättning. Och det innebär en helt makalös färd genom den skitiga, fattiga, gränslösa kungliga huvudstaden, där fler makabra mord upptäcks – kvinnors bröst har bytt plats med varandra! Hur? Varför? Vem? Frågorna är många och leder dem från de fattigaste in i de kungliga gemaken.

Många gånger är det inte den räddhågsne Hans Christian som driver sökandet vidare, utan snarare den modigare, smartare, mer handlingskraftiga Molly. Men Hans Christian ser andra saker som ingen annan ser, han kan t o m lyssna när tingen talar.

För det är en fantastisk historia, berättad i högt tempo under stor dramatik, och här finns en magisk realism som verkligen talar till fantasin. Det är mustigt och burleskt, och ibland är smärre detaljer utelämnade som kunnat ifrågasätta trovärdigheten i somliga händelseförlopp. Det är bättre att läsa den som den fantasifulla och en smula skruvade skröna det i praktiken är, trots att väldigt mycket är väl förankrat i verkliga historiska händelser och personer. Och det är inte minst intressant att få följa den verklige mördaren i kulisserna, med dennes – för oss idag - ofattbara teorier som grund för de mord som begås. Ja, det är mycket som är helt otroligt, men inte desto mindre underhållande… och vi får också del i hur kanske somliga av de framtida sagornas ursprung kan ha sett ut…!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar