lördag 9 maj 2020

"Efter så många år" av Göran Sällqvist


En f.d. polis debuterar med en kriminalroman som till stora delar utspelar sig i Göteborg - den måste jag ju läsa! Och det är en riktigt snyggt berättad historia tycker jag - spänningen hålls på topp hela tiden, hela vägen, och upplösningen är väldigt oväntad.

Men historiens otäcka händelseförlopp - ett efterspel till något som hände på 80-talet i Göteborg visar det sig - startar på en bilfirma i Stockholm. Där hittar ägaren en man som han känner, mördad. På det mest brutala och våldsamma sätt man kan tänka sig. Och timmarna innan mordet visar det sig att den mördade upprepade gånger försökt få tag på en välrenommerad och framgångsrik affärsman - Rickard Ander. Som vid polisens förfrågan aldrig hört talas om mannen. Men - visar det sig - som Ander kände som en helt annan person under sent 1980-tal, när han själv jobbade som polis vid Göteborgspolisens narkotikarotel – den mördade var en halvkriminell som gick polisens ärenden som infiltratör under jakten på en stor internationell amfetaminliga.

Efter denna inledning får vi följa Ander och hans kollegor i Göteborg under knarkspaningsåren under 80-talet, parallellt med hans privatliv, och upplösningen på detta rejäla avsnitt tar en ände med förskräckelse. Ett stort och superhemligt tillslag får otäcka konsekvenser för poliskåren, de värsta skurkarna kommer undan, och flera nyckelpersoner går under jorden. För gott? Döda? Mördade? Vem vet..? Men värst blev nog efterspelet för Ander själv, på det personliga planet. Vilket delvis är anledningen till att han så småningom lämnar polisbanan och gör helt annan karriär.


Den stora frågan nu blir ju onekligen om det är något ur det där förflutna som börjat spöka igen... efter så många år. Efter att Ander själv, först, är misstänkt för det initiala mordet i nutid, blir han, liksom polisen, strax varse att hans eget liv hänger på en väldigt skör tråd. Vem är ute efter honom, och varför? För ju mer han forskar i nuet och vad som egentligen hände i det förflutna, desto större tycks risken både för honom själv och hans närmaste.

Riktigt fängslande läsning – en bladvändare!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar