lördag 16 maj 2020

”Min syster, seriemördaren” av Oyinkan Braithwaite

En väldigt originell historia om mord, som ändå inte riktigt är någon thriller/deckare, utan snarare en hyllning till systerskap och lojalitet, pimpat med moraliska dilemman, våld och familjerelationer – skrivet med en riktigt stor portion svart humor. Författarinnan är nigerianska med delar av sin uppväxt i London, och det är just i Lagos övre medelklasstillvaro som denna märkliga historia utspelar sig.

Det är Korede som berättar, Korede som är sin lillasysters totala motsats – plikttrogen, pålitlig, lojal och kanske en smula tråkig, medan Ayoola är vacker, spontan och manipulativ. Båda systrarna bor fortfarande hemma med sin mor och en tjänsteflicka trots att de är ”giftasvuxna” och medan Korede jobbar som sjuksköterska på lasarettet designar Ayoola klänningar – och gör väl inte så värst många knop mer, än att då och då ha ihjäl sina pojkvänner! Och varje gång är det pojkvännens fel…?

Och det är här storasysterskapet slår till ordentligt. Oavsett hur mycket Korede förstår av det märkliga händelseförlopp som leder till att Ayoola sticker kniven i dem, så är det Korede som får städa undan allt; bevisen, blodet, kroppen… Efter den tredje gången börjar Korede bli lite bekymrad för sin supervackra systers del, eftersom varenda karl faller som en fura för henne, men bekymret ökar ordentligt i omfång när hon inser att läkaren som hon själv i hemlighet är kär i, också faller handlöst i samma sekund som han träffar Ayoola. Dilemmat är ju inte bara att hon själv egentligen skulle vilja lägga vantarna på honom snarare än att bli brädad av sin lillasyster, utan dilemmat består ju framför allt i hur hon ska lyckas förhindra att även han blir knivdödad av hennes impulsiva syster. Och dessutom – hur ska hon kunna skydda Ayoola från sina egna brott? Fängelsetid skulle ju ta livet av henne! Så - hur långt är hon egentligen beredd att gå för att skydda sin syster seriemördaren?

Annorlunda dilemmahistoria, som är både hyllad och prisbelönt och nominerades 2019 till Booker Prize. Den ska dessutom bli film!

/Tuija


Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar