onsdag 13 maj 2020

"Väderfenomen" av Anna Fock


Så, då har jag läst Kvar av Britta Stenberg som min kollega tipsat om tidigare. En riktigt bra bok. Den utspelar sig efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Men den fick mig att vilja läsa mer… och jag visste att Anna Focks bok fanns. Den har samma tema men utspelar sig mestadels i Kysjtym i södra Uralbergen.

1957 syns något annorlunda på himlen ett gult moln, Anna och dottern Nina ser det, troligen ett väderfenomen. Men sedan är det bråttom hem i väntan på att Annas make Ivan ska komma hem från jobbet. Han kommer hem men är sjuk, konstigt sjuk och dör snart. När Anna senare, tillsammans med andra, tvingas städa på ett ställe är vattnet hon doppar skurtrasan i konstigt, liksom frätande. Men inga förklaringar ges.

1982 följer vi Ninas son Igor som hittar sin skolkamrat Olga död i skogen. Hon skulle visat något hon hittat i skogen men kom aldrig till mötesplatsen som de bestämt. Myndigheten menar att en man mördat henne men varför har hon då ett stort brännmärke på kroppen? Igor tror inte på förklaringen, kan inte släppa det trots att han utfrågas av KGB. Detta löper som en röd tråd genom boken. Igor vill finna sanningen och han återkommer ständigt till det genom livet.

I övrigt följer vi hans vardagsliv genom skola, universitet och yrkesliv. Och vilket liv… Här ryms hemligheter, vänskapens prövningar, fattigdom, dystra framtidsutsikter, kärlek, sorg och musik. Det är riktigt intressant att läsa om hur livet kunde vara för ungdomar i Ryssland på 80-talet. Men inte direkt upplyftande. Men samtidigt finns det ljusa stunder i livet och i boken, tur är väl det.
Boken är upplagd så att det hoppar mellan Annas berättelse på 50-talet, Igors på 80-talet och framåt (med hopp) i tiden. Men även andra människors öden får vi följa ibland. En bok jag varmt rekommenderar. Den var nominerad till Augustpriset för Årets bästa skönlitterära roman 2019.

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar