lördag 4 september 2021

"Bokskåpets hemlighet" av Frida Skybäck

Vi får följa Rebecka. Hon har under flera år arbetat sig till tjänsten Senior Manager på sitt arbete i Stockholm och hon hoppas att all hennes hårda insats kommer belönas och att hennes mål snart ska slå in. Men ödet vill något annat.  

Rebecka stod nära sin mormor när hon var yngre. Nu måste hon hastigt ta ledig från jobbet och ta tåget ner mot Skåne då hon har fått reda på att mormor har hamnat på sjukhus. Rebeckas besök innebär att hon även kommer att möta sin mamma, hon som Rebecka inte pratat med på flera år. Hon tänker att hennes besök kommer att blir kort och att hon snart kommer att sitta på tåget på väg hem igen.

Trots att det är många år sedan hon var i den lilla stugan i Helsingborg, blir Rebecka förbluffad när hon kommer fram. Mormor som alltid har varit noggrann med städningen och sett efter hemma hos sig. Nu har gräset vuxit sig vilt och flera av takpannorna har trillat av. Hur kan ett hus förfalla på bara några år? Rebecka känner att hon vill hjälpa sin mormor, så hon börja röja undan i den lilla stugan. Under sin städning hittar Rebecka något oväntat. En dagbok och en samling brev som är skrivna under 1940-talet och de tillhör hennes mormor.

I breven och dagboken träder en annan berättelse fram, där får vi möta den unga Anna vars tillvaro har förändrats hastigt på grund av kriget. Hon och hennes föräldrar skulle bara åka ner till Skåne under sommaren, nu meddelar hennes far att de kommer att stanna där på obestämd tid. Anna är förkrossad, hennes dröm om att utbilda sig till sjuksköterska stängs framför näsan på henne och hon hatar sina föräldrar för orättvisan.  

Det är då som hon träffar Lucas. Han med de mörka lockarna och snälla ögonen, som är så olik de andra unga männen hon brukar träffar. Sakta, börja hon känna att en gnista tänds när hon är med honom och de börjar drömma om ett liv när allt är över. Men kriget kommer allt närmre dem. En dag får Anna veta att Lucas tänker hjälpa till med att smuggla över danska judar över sundet och ber om hennes hjälp. Deras handling kommer att förändra deras liv för alltid.

Hur kommer det att går för Lucas och Anna? Kommer de att lyckas föra över dem som är på flykt utan att de blir upptäckta? Och Rebecka? När livet kommer till ett vägskäl, vad är det egentligen som är viktigast? Finns det tid för hennes familj att de ska kunna hitta tillbaka till varandra efter alla dessa år?  

Den här boken har varit högt uppe på min läslista länge och jag är så glad att jag äntligen bestämmer mig för att läsa den. När man läser en bok som man både vill få reda på vad som ska hända men som man också är rädd för att få veta, då är den något alldeles extra. Författaren balansera det historiska perspektivet och nutiden i boken väldigt bra, utan att det blir för tungt att läsa eller upplevs som segt. Karaktärerna känns trovärdiga och beskrivningen av miljön är på ett sånt enkelt sätt att man riktigt kan känna hur man sveps med i handlingen. Berättelsen hoppar mellan nutid och 1940 talet, vilket gör att man hela tiden sitter som på nålar för att får reda på hur det ska gå. Detta gjorde att det fanns stunder då det var väldigt svårt att bara läsa ett kapitel. Den lyckades även beröra mig väldigt djupt och jag kände efter att sista sidan var läst, att jag kommer att fortsätta tänka på den här ett bra tag. Kan starkt rekommendera! 

/Emma   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar