onsdag 8 september 2021

"Lämna världen bakom dig" av Rumaan Alam

I normala fall läser jag inte böcker som får mig för mycket ur balans. Ibland måste man dock, när man hittar något riktigt intressant… Den här boken är en långsam färd mot ett slut, inte bara för huvudkaraktärerna utan även för världen så som vi känner igen den. Vi får följa Amanda och Clay som planerar en semester iväg från storstan med sina två tonårsbarn. De har hyrt ett hus ute i skogen och ser fram emot lugn och ro. Det blir naturligtvis inte som de hade tänkt sig, för då hade det inte blivit en intressant historia. Sent på natten knackar det på hos familjen. Förvånade och lite smårädda öppnar paret dörren. Framför dem står ett äldre par som påstår att de är husets ägare. De har kört långt på grund av ett elavbrott som slagit ut hela New York (hela västkusten ska det senare framgå). Vad ska de göra? Vad kan de göra? Vad det än är som har hänt så har det även gjort något med satelliterna. Mobilerna, som de annars så tungt förlitar sig på, har ingen täckning.

I ett ganska lugnt men på något sätt ändå intensivt tempo fortsätter sedan historien. Det utvecklas till ett slags märkligt relationsdrama mellan de två för varandra okända familjerna. Hur de väljer att agera med och mot varandra i krissituationen som uppstått tar historien framåt. Några dramatiska händelser sker, men det är personerna som står i fokus.

Sammanfattningsvis en intressant och väldigt obehaglig läsning. Obehaglig främst för det reella hotet den baseras på. Hur man åter igen påminns om något man egentligen vet: hur lätt allt kan raseras och hur skör vi har gjort den värld vi byggt upp. På två kvällar intensivläste jag denna bok som var svår att lägga ifrån sig. Jag har inte läst något av den här författarens tidigare verk men det kommer jag göra nu. En välskriven historia som varmt rekommenderas!

/Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar