onsdag 29 september 2021

"De bortglömda namnens bok" av Kristin Harmel

Efter att har läst sammanfattningen på baksidan av boken, fanns det ingen tvekan. Jag var bara tvungen att se om min magkänsla stämde.

Den här berättelsen tar oss iväg på en resa i tiden till Paris, år 1942 mitt under andra världskriget. Här får vi träffa den unga Eva Traube, som lever ett lyckligt liv med sin mamma och pappa. Hon är i full färd med att ta ut sin examen i engelska och älskar att spendera tid bland böckerna på biblioteket, men hon får dagligen dessvärre mötas av iskalla blickar och elaka ord på grund av att hon är jude. Hemma är det blandade känslor om de rådande omständigheterna. Evas mamma tror inte att Eva kommer att får ta sin examen, medan pappan är orolig hur länge hans lön kan försörja familjen.  Måste familjen lämna Paris? Och är ryktena som de har hört sanna? Måste de kanske fly eller gömma sig från polisen?     

Två nätter senare, innan gryningen, knackar det på dörren. Det visar sig vara deras granne som ber Eva och hennes mamma om hjälp medan hon ska iväg på ett brådskande ärende. En stund senare hörs nya röster i korridoren. Eva och hennes mor har änglavakt, men det har inte fadern och förs bort av nazisterna.

Trots rädslan av att det bara är en tidsfråga innan polisen ska komma tillbaka eller att de ska bli arresterade ute på gatan, lyckas Eva och hennes mamma fly med tåget till en liten stad bara ett stenkast ifrån den schweiziska gränsen. Staden verkar vara helt orörd av kriget som pågår. Eva och hennes mamma hoppas att de snart ska kunna korsa gränsen och vara utom fara.  

Inte så långt efter att de har anlänt kommer Eva i kontakt med prästen i byn, som arbetar tillsammans med en motståndsrörelse och han har fått höra talas om något. Det var inte bara tur som gjorde att Eva och hennes mamma tog sig ut från Paris, utan det var Evas skicklighet med att förfalska deras dokument. Nu i största hemlighet med prästen och även den mystiska förfalskaren Remy, hjälper Eva till att förfalska id-handlingar åt flera hundratals barn för att de ska kunna korsa gränsen säkert. Eva är bekymrad över att barnen, främst de yngsta ska glömma sitt riktiga namn, så hon och Remy uppfinner ett system för att skriva ner barnens namn för att de ska kunna återförenas med sina familjer efter att kriget är slut. För att vara extra försiktiga har Eva och Remy skrivit ner allt i koder och valt ut en gammal religiös bok som Eva väljer att kalla de bortglömda namnens bok. Trots insatsen som Eva och de andra utför går det inte att missa att kriget även börja komma allt närmre och närmre deras stad. Evas mamma vill att de ska ge sig av mot tryggheten, men Eva dras mellan två val. Hon kan inte överge alla barn som ständigt kommer och som är i akut behov att får nya id-kort, men hon måste också tänka på vad som är bäst för sig och sin mor.

Jag har läst en del historiska romaner, men den här var något alldeles speciellt. När jag inte satt och läste den så satt jag och tänkte på den, förundrades att hjältar inte endast var de som stred vid fronten, utan även de som var villiga och modiga att erbjuda hjälp för att säkra någon annans framtid trots riskerna. Väldigt intressant att den här typen av berättelse utspelar sig ifrån Frankrike, första gången jag har varit med om det. Kort sagt. Det här är en välskriven, stark, känslosam och unik berättelse som jag inte kan rekommendera tillräckligt. Den här kommer att stanna kvar hos läsaren efter att sista sidan är vänd. Den har gjort så för mig.

/Emma  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar