onsdag 15 september 2021

"Hemligheter i Havanna" av Rachel Rhys

Året är 1957. Iris Bailey lever ett ganska ordinärt liv i det lilla samhället Hemel Hempstead utanför London. Hon bor hemma hos sina föräldrar och arbetar som sekreterare på ett arkitektkontor, men drömmer om att bli konstnär. Hon har gått en ettårig konstutbildning och drygar ut kassan genom att skissa porträtt på fester.

Det är på en av dessa fester hon möter Nell Hardman, dotter till den berömda Hollywood-regissören Hugh Hardman. Nell blir helt fascinerad över Iris teckningar. Hon är i England på semester, för att ”snappa upp lite kultur och få en adlig man på kroken”. Nu kommer hon istället att se som sin uppgift att få över Iris till Amerika.

Nell lyckas tala sig varm för Iris förmåga att teckna porträtt. Snart kommer en inbjudan till Iris, att vara med på bröllop då Hugh Hardman gifter sig för tredje gången. Bröllopet ska hållas i Havanna, på en egendom som ägs av hans vän, affärsmannen Bruce Bonini.

Iris föräldrar motsätter sig resan helt och hållet. Det är för långt bort, för farligt, ja helt enkelt ”inget som folk som vi gör”. Men hennes pojkvän, Peter, lyckas övertala föräldrarna att släppa iväg henne med argumentet att hon ska få uppleva lite spänning. Sen när hon kommer hem kan de gifta sig och hon får slå sig till ro som hans hustru.

Väl på plats i Boninis hus i Havanna träffar Iris återigen Nell, som visar henne runt i den exotiska miljön. Iris får bo i ett gästhus tillsammans med två amerikanska män som kommit för att bevaka bröllopet, en fotograf och en journalist.

Så småningom får Iris veta mer om den familj hon gästar och bröllopet som ska hållas. Hugh Hardmans förra fru, Jean Summers, drunknade då hon föll överbord från hans yacht i Mexicanska golfen. Alldeles nyligen har polisen börjat nysta i fallet igen för att se om ett brott begåtts.

Medan de olika bröllopsdeltagarna sitter modell för henne och hon tecknar försöker hon komma dem inpå livet, vilket inte är lätt. Speciellt svårt har hon med bruden, Lana Mickelson. Hon är betydligt yngre än sin blivande man, men vem är hon egentligen, vad bär hon på?

Senare går Iris upp till sitt rum. När hon öppnar dörren hittar hon ett kuvert på golvet. I kuvertet finns ett papper med maskinskriven text:
”lita inte på nell
hon mördar folk”

Hemligheterna är många kring familjen som håller till i Boninis hus. Iris gör vad hon kan för att avslöja dem.

I bakgrunden till familjehistorien berättas flyktigt om den kubanska revolutionen.

Rachel Rhys är en pseudonym för Tamar Cohen. Det här är den tredje boken av henne på svenska., och efter att ha läst den blir jag sugen på att läsa de andra två också.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar