lördag 2 oktober 2021

"Lila hibiskus" av Chimamanda Ngozi Adichie

Lite då och då kommer jag på att Radioföljetongen finns och tittar deras urval av inspelade böcker. Ni känner väl till den? De spelas i radion men finns tillgängliga via hemsidan: https://sverigesradio.se/radiofoljetongenradionovellen eller Sverigesradio-appen.  Men de finns bara under en begränsad tidsperiod.

Denna gång hittade jag Lila hibiskus av Adichie. Författarnamnet klingade bekant och kom på att jag läste och tyckte om hennes bok En halv gul sol som kom på svenska 2007. Och hade inte en kollega prata om boken? Jo då, den finns med som boktips på våra filmade Bokcafé Ängeln. Leta upp avsnitt nr 3 från 2020 som spelas in i Kallinge. De filmade boktipsen hittar du på Ronneby biblioteks you-tube-kanal eller via Ronneby biblioteks hemsida. Sedan var uppläsaren Tuva Novotny så det kunde kanske bli bra och det blev det. Hennes röst passade perfekt till berättelsen om tonåriga Kambili och hennes storebror Jaja. Hela familjen styrs av den stränga och religiöse fadern. De styrs av rädsla för att förarga honom för då straffar han dem. Men utåt ser alla honom som god. Familjen är rik och han skänker pengar till välgörenhet, kyrkan etc.

Så träffar syskonen sin faster och sina kusiner och blir hembjudna till dem på ett skollov. Fadern går faktiskt med på att de åker och där får de se ett annat sätt att leva och att vara kristen. Och fastern vågar sätta sig emot sin bror, men vågar Kambili och Jaja? Och vad får det för konsekvenser?

Men det är inte bara familjen som skildras. Det ger även en bild av Nigeria, av politik, studentuppror och hur folk lever, både rika och fattiga.

Boken går enligt information på Radioföljetongen att lyssna på fram till 22 april 2022.

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar