lördag 6 mars 2021

”Cyklonvarning” av Christina Wahldén

En ny Darwindeckare är nu släppt, uppföljaren till den uppmärksammade, lite ovanliga och mycket välskrivna ”Nämn inte de döda”. Och den är nog t o m bättre – det är fortfarande stort fokus på aboriginernas situation i dagens Australien, men mordhistorien får en mycket oväntad vändning som twistas till ytterligare av den annalkande cyklonen vars dån och raseri författaren använder skickligt till att öka spänningen än mer. Detta är riktigt bra!

Boken inleds med sommarhetta och vinande vindar dagarna före jul. Många minns och plågas fortfarande av minnena från cyklonen Tracys framfart julen 1974, bl a den rödlätta polisen Bluey som förlorade sin lillebror då staden ödelades. Så hittas en 20-årig aboriginyngling ihjälskjuten, som Bluey och hans unga aboriginkollega Jess får i uppdrag att undersöka. Mycket av stadens problem cirkulerar kring narkotikahandeln – langare, säljare, brukare… alla dessa unga mörkhyade män utan framtidstro som genom detta tjänar pengar och uthärdar livet och dess orättvisor. Men är mordet verkligen narkotikarelaterat? Jess råkar upptäcka helt andra ingångar i mordet än vad de någonsin hade kunnat ana sig till, bl a tack vare hennes förmåga och möjlighet att komma aboriginkvinnorna och barnen närmare in på livet än vad den vanliga, vita polisen i regel lyckas med. Vad är det egentligen som pågår i deras lilla stad?

En kanondeckare med ett språkligt flyt som manar till sträckläsning! En fantastisk bladvändare vars cyklon fortfarande vrålar i öronen på mig! Vilken mardröm för dem som upplever detta på riktigt, känner jag. Läs och var tacksam över att vi inte lever i tropikerna!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar