lördag 27 mars 2021

”Öarna” av Amitav Ghosh

Så uppfriskande och annorlunda, denna äventyrsroman med en hel del inslag av magisk realism, som utspelar sig på flera olika håll över världen –  bl.a. Bangladesh, Los Angeles och Venedig. En brokig samling platser kan tyckas, men de hänger ihop på fler än ett sätt i denna historia som dessutom på flera olika plan speglar våra klimatförändringar och dess påverkan, men också Europas migrationspolitik och dess konsekvenser. Och hela det smått osannolika händelseförlopp som allting cirkulerar kring har sitt ursprung i en helt annan historia. Som tar avstamp i en bortglömd, gömd helgedom ute i Sundarbans mangroveträsk i de indiska våtmarker som gränsar till Bangladesh.

Och det är den gode Dean Datta vi får följa. Trots sitt ursprung i dessa indisk-bangladeshiska gränstrakter har han bott stora delar av sitt vuxna liv i USA, och är numera antikvariathandlare i New York. Men under det årliga besöket i sina hemtrakter ombeds han undersöka bakgrunden till en släktings gamla minnen och kastas in i ett vådligt äventyr han aldrig kunnat ana sig till. Med stor förkärlek men med begränsade kunskaper tar han del i efterforskningar kring en mystisk och mytisk historia, som förefaller oförklarlig men givetvis inte är det. Han lär känna människor av alla samhällsklasser och sammanhang som på olika sätt har ingångar i, och kännedom om de olika delarna i historien som blir till ett ytterst oväntat pussel, både för honom och de allt fler personer som blir involverade. Och det ena leder till det andra, för att inte säga det tredje, innan mysteriet börjar klarna.

Det är väldigt olika karaktärer med olika livsöden som kryddar denna mustiga och spännande historiska resa som lika mycket är en resa i vår egen samtid och framtid. Här finns många intressanta saker att fundera över. Men också att tjusas av. Intressant är det, oavsett!

/Tuija

Sök upp och reservera på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar