onsdag 6 oktober 2021

"Fyrvaktarna" av Emma Stonex

Under en av de blåsigare sommarkvällarna satte jag mig ner med en kopp rykande hett kaffe och öppnade boken ”Fyrvaktarna” av Emma Stonex. Det dröjde inte många sidor innan jag sögs in i historien. 

Fyrvaktarlivet är intressant att läsa om. Isoleringen och vad den gör med människan kan ge upphov till många spännande berättelser. Just den här boken är inspirerad av en verklig händelse som skedde på ön Eilean Mòr i Yttre Hebriderna där tre fyrvaktare försvann spårlöst. Detta är alltså vad som sker även i den här boken, men eftersom det är en fiktiv berättelse har författaren tagit sig ganska mycket friheter. Hon har exempelvis valt att flytta fram historien. Den hoppar mellan två tidsperioder: 1972, året fyrvaktarna försvinner, och 1992 som är det år en författare väljer att nysta i det tragiska mysteriet och tar kontakt med fyrvaktarnas fruar för att höra vad de har att säga om försvinnandena.

Långsamt börjar trådar nystas upp samtidigt som man får en bättre och bättre förståelse för fyrvaktarlivet. Dels har vi fyrvaktarnas relationer till varandra och dels deras relationer med sina partners. Författaren har lyckats fånga isoleringen på ett mycket bra sätt. Till slut vet man inte vilket håll berättelsen ska gå. Man vet ju hur det slutar, men på vilket sätt man når dit är dolt fram tills de sista kapitlen. En välskriven bok som jag varmt kan rekommendera. 

/Veronica 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar