lördag 16 oktober 2021

"I hjärtats bibliotek"av Phaedra Patrick

En feel-good bok som tar dig med på en resa!

Vi får möta 40 åriga Martha Storm som hävdar att hon aldrig skaffade sig en familj. Det som har stått hennes närmast hjärtat, har alltid varit böcker och att skriva egna sagor. Men Martha har svårt för något, nämligen att säga nej till folk som ber henne om tjänster. Hennes hem är fullt av så mycket saker att Martha i nuläget har svårt att själv får plats. Hon gör ju en god gärning för någon, det är väl ingen fara med det? Martha vikarierar på biblioteket och dessvärre har hon börjat insett att hon ibland även får ta lite för mycket ansvar och inte så mycket tack för arbetet efteråt.

En dag, får hon hem ett märkligt paket med posten. Det visar sig innehålla en bok och en speciell hälsning från hennes mormor. Men det måste vara något fel. Mormor Zelda, som Martha stod mycket nära och delade så roliga minnen med, har ju varit död sedan Martha var tonårig. När hon försöker att rådfråga sin syster blir hon uppmanad att inte lägga kraft på det eftersom det inte finns något mer att ta reda på. Det väcker snarare Marthas intresse och snart försöker hon lista ut hur boken kom till henne. Den innehåller ju sagor som hon själv skrev när hon var liten, hur kan det komma sig att de finns i den här boken? Och ännu viktigare, om hälsningen i boken stämmer, då kommer Martha att möta inte bara familjehemligheter som kommer att inte bara förbluffa henne, utan hennes liv kommer att för alltid vara annorlunda.

Den här boken föll helt i min smak. Har man läst lite av Lucy Dillon och Jenny Colgan, kan jag tänka mig att detta är något som påminner lite om de båda. Författaren lyckas hålla historien intressant med att skifta perspektiv mellan huvudkaraktären Martha i nutid och henne mamma som berättar sin historia under 50-60 talet. Den här boken fick mig att uppleva alla sorters känslor från att skratta, blir både arg och upprörd men sedan till att le och nästan fälla en tår.  Jag kommer definitivt att komma ihåg den här boken under en lång tid framöver.

/Emma    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar