onsdag 27 oktober 2021

"Kvinnosaker – ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål" av Karin Carlsson

Det är lätt att man tar saker och ting för givna. Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men givetvis har det inte alltid varit så. På olika sätt har kvinnor kämpat för att få samma rättigheter och möjligheter som män. I boken Kvinnosaker lyfter Karin Carlsson fram 50 föremål som på olika sätt illustrerar kvinnors levnadsvillkor och roll i samhället. Boken är framtagen i samarbete med museet Stockholms kvinnohistoriska.

I boken finns ett kapitel om Cykeln. Vid sekelskiftet 1800-1900 var det otänkbart att en kvinna i Sverige skulle cykla. Så småningom kunde hon cykla iförd kjolhållare, ett elastiskt band som höll fast kjolen så att hennes ben inte syntes. Först senare blev det accepterat att kvinnorna cyklade iförda byxor. Genom cyklandet trängde kvinnor sig in på männens områden: gatan, den fysiska rörelsen och de tekniska innovationerna. Jag kan inte låta bli att dra paralleller till biståndsorganisationen Diakonias arbete idag att lära flickor i Bangladesh att cykla.

Kapitlet Gatlyktan beskriver hur kvinnor fick större tillgång till det offentliga rummet. Om parker, gator och torg lyses upp blir det tryggare att vistas där. Idag har vi större kunskap om hur man bäst planerar städer för att öka säkerhet och trygghet, men en upplyst cykelbana kan samtidigt skapa ett kompakt mörker bortom ljuset.

I kapitlet om Röstkortet läser vi om kampen för kvinnlig rösträtt och kapitlet Doktorshatten handlar om kvinnliga akademiker. Kapitlet Kameran skildrar hur många kvinnliga fotografer etablerade sig under slutet av 1800-talet, men vi får också läsa om branschens ojämlikhet och utsatta situationer för de kvinnliga fotograferna.

Byxkjolen blev en uniformsdel för de första kvinnliga poliserna 1958. Det var vid denna tid viktigt att kunna skilja på manliga och kvinnliga poliser. Utvecklingen blev att efter tio år förbjöds kvinnliga poliser att bära uniform, de fick utföra inre arbetsuppgifter i civila kläder. Inte förrän 1974 kunde kvinnliga poliser bära byxor.

Här finns också kapitel om vardagliga föremål som Cigaretten, Blöjan, Vattenledningen, Träningsskon och många fler. Totalt 50 föremål som påverkat kvinnors liv från sekelskiftet fram till idag.

Hela boken är trevligt utformad med färgglada illustrationer av Amanda Berglund.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar